Αναζητώντας το άπειρο φως της Λευτεριάς

Οι μαθητές της ΤΕΣΕΚ Λάρνακας και του Λυκείου Αγ. Γεωργίου Λακατάμειας επισκέπτονται τα “Φυλακισμένα Μνήματα”

Κάτι που συνδέει τον Ελληνισμό στο σύνολό του είναι το πάθος για τη Λευτεριά. Ένας πόθος, ένα πάθος που είναι δυνατότερο, όπως λέει και ένα γνωστό σύνθημα, από όλα τα κελιά. Μια Λευτεριά χιλιοπροδομένη, φορώντας ένα ματωμένο μανδύα, που δεν μας χαρίστηκε ποτέ. Αλλά πληρώθηκε. Με “νεκρούς χιλιάδες”, βασανιστήρια, διώξεις και εκτελέσεις. Στην ιστορική γραμμή των αιώνων, εμείς προτάσσουμε μία ανοικτή τάφρο γεμάτη με τα ιερά σκηνώματα όσων γέμισαν αυτό το χαντάκι, για να πλημμυρίσουν με φως από την αντίπερα όχθη της Λευτεριάς τα σκοτάδια που επέβαλλε κάθε δυνάστης.

Αυτή η δράση, ξεφεύγει από τα σχολικά όρια. Εϊναι μια καθαρή εκπαιδευτική βιωματική προσέγγιση, όταν η ανάσα μας συναντήθηκε με την ακόμα ζέχνουσα ανάσα όσων πίστεψαν οι Βρετανοί κατακτητές ότι σκότωσαν με την κρεμάλα τους ή με τα όπλα τους. Αλλά δεν πέθαναν. Μόνο τους κήδεψαν τα σώματα και το χέρι τους τώρα, κλείδωσε στο δικό μας χέρι με μια χειραψία, που μεταλαμπάδευσε σε εμάς τους επισκέπτες τους χώρου την καυτή ανάσα της Υπερηφάνιας και του Αγώνα.

Η συνάντηση δεν περιγράφεται, δεν αποδίδεται παρά μόνο αν μπορούσε να φωτογραφηθεί μια ψυχή πάνω από τις λάσπες του συμβιβασμού, μια ανάταση απελευθερωμένη από τις αλυσίδες των “πρέπει” και των Κασσάνδρων που δεν θέλουν ή φοβούνται να ελπίζουν στους νέους. Προσπαθήσαμε. Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις να αποτυπώσουμε όσο το δυνατό πιο πιστά όσα βιώσαμε. Φέραμε μαζί τον Παναγούλη με τον Παλληκαρίδη, τον Καραολή και τον Δημητρίου με “τα αγόρια με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες”, απευθύναμε Ωδή στον Αυξεντίου, χαιρετίζοντας την Αρετή και την Τόλμη που χρειάζεται η Ελευθερία. Τα καταφέραμε; Αν δείτε το ακόλουθο βίντεο θα μπορέσετε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα. Ένα βίντεο γυρισμένο στα ματωμένα χώματα, όπου οι Βρετανοί κατακτητές νόμιζαν ότι φυλάκισαν τους δολοφονημένους αγωνιστές. Ένα βίντεο όμως απαλλαγμένο από τόπο και χρόνο, συμπεριλαμβάνοντας μέσα σε αυτό όλη την ανάγκη μας για μια Ελεύθερη Ανάσα δίπλα σε όλους τους αγωνιστές του Ελλαδικού χώρου. Από κάθε εποχή, από τον Λεωνίδα και το 1821 μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Αντίσταση και κάθε νεότερο γεγονός που έφερε τον Έλληνα αντιμέτωπο με κάθε Τύραννο εγχώριο ή ξένο.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star